EIRIK T. BØ (21)

I en verden hvor vi får siste nytt levert i lommen av smarte telefoner, har den fjerde statsmakten fått stadig større påvirkningskraft. Hvordan vi tenker, hva vi bryr oss om, og i prinsippet hvem vi er, blir formet av mediene i større grad enn noen gang i historien.

Med stor makt, følger stort ansvar

Vårt verdenssyn blir endret daglig av overskrifter og artikler via aviser, TV og folkemunne. Dette setter mediene i en ufattelig viktig posisjon overfor samfunnet. Så hva leste du om i dag? Leste du om global oppvarming og politikk, eller leste du om orgasmetips, kjendisfester og «nippleslips»? Journalister skriver tabloidartikler med blogger som eneste kilde.

Når sluttet vi å bry oss?

Hver gang jeg besøker en av landets største nettaviser, får jeg følelsen av å befinne meg i en jungel av annonsørinnhold, rampelys og PR. Det er ikke lenger til å unngå. Overskrifter som frister til klikk, artikler skrevet av PR-konsulenter og agurknytt besudler nyhetsbildet. Så når var det vi sluttet å bry oss, hvorfor setter vi ikke høyere krav og stiller spørsmål?

Mediene er partiske og selvfremmende

Med en makt som står utenfor demokratiske valg, påvirker mediene folkets røst på partisk og selvfremmende vis. Journalister skriver tabloidartikler med blogger som eneste kilde, uten å la fakta kludre til deres gode historie. Avisene nedprioriterer viktige nyheter for å dra på jakt etter skandaler.

Vi deler ansvaret

Likevel ligger ikke alt ansvaret hos mediene, det deles også med oss – folket. Det er vi som velger hva vi vil lese. Det er vi som lar oss lure av overskrifter om slankekurer og kjole-topplister. Vi leser heller om det enn druknede flyktninger og sprengte skoler. La nyheter være nyheter, ikke sladder og reklame.

Glemt sin rolle

Journalistene vil ikke lenger blottlegge korrupte politikere og avdekke industriens syndere. Mediene har i sin søken etter flest mulig klikk glemt sin rolle som en av vårt samfunns viktigste byggesteiner, informasjonsgiveren. De skal fortelle oss om rett og galt og fungere som folkets læremester. Istedenfor å være en gjeter som lar oss gå fritt, har de plassert oss innenfor et gjerde hvor de mater oss skitt.

La nyheter være nyheter

Dette er kanskje satt veldig på spissen, men overdrivelser er et virkemiddel brukt mye av journalistikken i deres lokkende overskrifter. La nyheter være nyheter, ikke sladder og reklame. Når du våkner i morgen vil jeg at du skal spørre deg selv: Hva skal jeg lese om i dag?